ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

5 Διαλέξεις στη Νεώτερη Τέχνη της Ινδίας με την Ντίνα Αναστασιάδου

Η Ελληνοϊνδική Εταιρεία Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ), το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών και το New York College στην Αθήνα συνδιοργανώνουν μια σειρά διαλέξεων με τη διακεκριμένη καλλιτέχνιδα και ιστορικό τέχνης Ντίνα Αναστασιάδου με θέμα:

Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ (μέσα 19ου αιώνα – 1980)

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Α9 του New York College (Λεωφ. Αμαλίας 38 Μετρό Ακρόπολη) σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου,  2023, ώρα: 12.00 – 13.15
“Οι Βρετανικές Σχολές Τέχνης και ο Ράτζα Ραβί Βάρμα”

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου,  2023, ώρα: 12.00 – 13.15
“Η Σχολή της Βεγγάλης και ο Αμπανιντρανάθ Ταγκόρ”

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, 2023, ώρα: 12.00 – 13.15
“Ο Ραμπιτρανάθ Ταγκόρ σαν ζωγράφος”

Σάββατο, 11  Μαρτίου, 2023, ώρα: 12.00 – 13.15
“Η Αμρίτα Σεργκίλ και ο Γκαγκανιτρανάθ Ταγκόρ”

Σάββατο, 20  Μαΐου,  2023, ώρα: 12.00 – 13.15
“Ο Τζάμινι Ρόυ και ο Ράμκινκαρ Μπαίτζ”

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική γλώσσα με παρουσίαση διαφανειών. Σε όσους παρακολουθήσουν όλη τη σειρά, θα δοθεί βεβαίωση επιμόρφωσης από το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών.

H παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι δωρεάν για το κοινό.

Ντίνα Αναστασιάδου

Ντίνα Αναστασιάδου
Η Ντίνα Αναστασιάδου αποφοίτησε το 1986 από το τμήμα γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο διάστημα 1989-1991 έλαβε υποτροφία από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας (Monbusho) και παρακολούθησε μαθήματα Ιαπωνικής ιστορίας τέχνης στο  Πανεπιστήμιο του Κιότο. Από το 1986 έως το 1991 διδάχθηκε ιαπωνικά, καλλιγραφία και ζωγραφική sumi-e δίπλα στον ιστορικό και καλλιγράφο Mitsuo Takaoki. Η σχέση της με την οικογένεια Takaoki – η οποία ξεκίνησε το 1980 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα – ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την καριέρα της ως καλλιτέχνη.

Στο διάστημα 2012 – 2014 πήρε την υποτροφία της Ινδικής Κυβέρνησης (I.C.C.R.) και έλαβε το μεταπτυχιακό της (M.F.A.) από το Πανεπιστήμιο Rabindra Bharati στην Καλκούτα.

Το 2021 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας γιατί με το έργο της συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση των πολιτισμών Ιαπωνίας και Ελλάδας. Από 1/1/2023 είναι Πρόεδρος του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου.

Υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας διδάσκει τεχνικές ζωγραφικής sumi-e στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Τέχνης στο Σύνταγμα.

Έχει πραγματοποιήσει δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές σε Ελλάδα, Ιαπωνία και Ινδία. Έργα της βρίσκονται στα κάτωθι Μουσεία και Συλλογές:  Sanskriti Foundation / Sanskriti Museums, New Delhi, India. India International Centre, New Delhi, India. Indian Council of Cultural Relations (I.C.C.R.), Rabindranath Tagore Center, Calcutta, India. Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα. Πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί, Ινδία.  Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα.  Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα. Συλλογή Πολιτιστικού Κέντρου Βαφοπουλείου στην Θεσσαλονίκη.  Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης. Στην Νομαρχία της Θεσσαλονίκης (προτομή του Μωυσή Αλλατίνι).

Διαβάστε επίσης:
5 Διαλέξεις σε Θέματα Ιαπωνικού Πολιτισμού με την Ντίνα Αναστασιάδου
Ντίνα Αναστασιάδου – Γλύπτρια και ζωγράφος, ζώντας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ινδία και την Ιαπωνία