ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΣΙΑΣ

Γιατί να μελετήσουμε Ιστορία;

Η μελέτη της ιστορίας σημαίνει διεύρυνση της κατανόησής μας πάνω στην ανθρώπινη ταυτότητα και τον μετασχηματισμό των κοινωνιών και των πολιτισμών με την πάροδο του χρόνου. Μελετούμε το παρελθόν και να ανασυνθέσουμε την ποικιλομορφία της ανθρώπινης εμπειρίας, να συνδυάσουμε τις ατομικές ζωές και συλλογικές δράσεις σε αφηγήσεις που φέρνουν κριτικές προοπτικές τόσο για το παρελθόν όσο και για το παρόν μας. Η μελέτη της ποικιλομορφίας της ανθρώπινης εμπειρίας μας βοηθά να εκτιμήσουμε πολιτισμούς, ιδέες και παραδόσεις που κυριάρχησαν σε συγκεκριμένες εποχές και τόπους και συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις παγκόσμιες, εθνικές και τοπικές σχέσεις μεταξύ κοινωνιών και ανθρώπων. Μαθαίνοντας για το παρελθόν, ανακαλύπτουμε τα αιώνια αρχέτυπα της ανθρώπινης εμπειρίας που παραμένουν αναλλοίωτα μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Το παρελθόν μας διδάσκει για το παρόν και διαμορφώνει το μέλλον.

Η ιστορία της Νότιας Ασίας

Η ιστορία της Νότιας Ασίας καλύπτει ένα διάστημα άνω των τεσσάρων χιλιάδων ετών κατά τη διάρκεια των οποίων είδε την άνοδο και την πτώση πολλών δυναστειών και αυτοκρατοριών. Η σειρά των μαθημάτων της ιστορίας και του Πολιτισμού της Νότιας Ασίας ξεκινά με τον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού Ποταμού και την πρώιμη Βεδική Εποχή (περίπου 1500 π.Χ.) και τελειώνει με τη διαίρεση της Ινδικής Χερσονήσου μετά από την απελευθέρωση από τον βρετανικό ζυγό και τις μετέπειτα εξελίξεις στα νέα κράτη που δημιουργήθηκαν. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στην ελληνική επιρροή και τις ελληνο-ινδικές σχέσεις από την προ-Αλεξανδρινή εποχή μέχρι και σήμερα.

Η Ινδική Χερσόνησος παρά τη μεγάλη διαφοροποίησή της με γεωγραφικούς και εθνοπολιτισμικούς όρους υπήρξε γνωστή τόσο στον ελληνικό όσο και στον Δυτικό κόσμο ως ένα ενιαίο σύνολο με την ονομασία “Ινδία”. Σήμερα η περιοχή διαιρείται πολιτικά από τις χώρες του Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Μπουτάν, Ινδία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν και Σρι Λάνκα.

Με έναν πληθυσμό κοντά στα 2 δισεκατομμύριά η Νότια Ασία είναι υψίστης οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας. Η περιοχή έχει προσφέρει πλήθος πολιτιστικών στοιχείων που καλύπτουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης σκέψης, ενώ χαρακτηρίζεται από την έντονη κυριαρχία του πνευματικού και θρησκευτικού στοιχείου. Στην Νότια Ασία κατοικούν το 98,47% των Ινδουιστών, το 90,5% των Σιχ και το 31% των Μουσουλμάνων όλου του κόσμου, καθώς και 35 εκατομμύρια Χριστιανοί, 25 εκατομμύρια Βουδιστές, και 5 εκατομμύρια Τζαϊνιστές. Η ελεύθερη συνύπαρξη των θρησκειών δεν είναι παντού και πάντα αποδεκτή και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της κάθε περιοχής.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε μελετητές της ιστορίας και των ιδεών, φοιτητές, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και γενικά κάθε άτομο που επιθυμεί να διευρύνει τις γνώσεις του πάνω στην ιστορία και τον πολιτισμό της Νότιας Ασίας όπως αυτή εξελίσσεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών προσκαλεί διακεκριμένους μελετητές και ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό να λάβουν μέρος σε αυτή τη διαπολιτισμική πλατφόρμα που στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση της περιοχής της Νότιας Ασίας, των ανθρώπων της και του πολιτισμού της.

Σεμινάρια στην Ιστορία και τον Πολιτισμό

5 Διαλέξεις στη Νεώτερη Τέχνη της Ινδίας

Έναρξη 14 Ιανουαρίου 2023 ώρα 12.00
New York College, Αθήνα

με την ιστορικό τέχνης Ντίνα Αναστασιάδου


Νότια Ασία και Ελληνισμός σ’ ένα κόσμο που μεταβάλλεται
Διαδικτυακό Σεμινάριο

Σεπτέμβριος 2022 (διάρκεια ένας μήνας, 4 διαλέξεις)
‘Εναρξη 7 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 18:00
Τμήμα Α1: κάθε Τετάρτη 18:00-20:00 (Ολοκληρώθηκε)

με τον Ινδολόγο καθηγητή Δημήτριο Βασιλειάδη.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, στείλτε μέιλ στο indogreekstudies@gmail.com

Παρακολουθήστε την ιστοσελίδα των Φίλων της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Νότιας Ασίας στο Facebook