ΣΑΝΣΚΡΙΤΙΚΑ

H σανσκριτική είναι μια από τις αρχαιότερες γλώσσες της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας και παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά και άλλες αρχαίες γλώσσες της Ευρώπης και της Ασίας. Η πιο αρχαία μορφή της συναντάται στις Βέδες (1500 π.Χ.), ενώ μετά τον Πανίνι (4ος αιών. π.Χ.) η γραμματική της συστηματοποιείται και διαμορφώνεται η κλασσική σανσκριτική που συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και τις ημέρες μας. Στη σανσκριτική έχουν γραφτεί τα περισσότερα φιλοσοφικά κείμενα της Ινδίας, καθώς και αρχαίες επιστήμες όπως η αγιουρβέδα, η αστρολογία, τα μαθηματικά κ.ά. Στη σανσκριτική είναι επίσης γραμμένα τα μεγάλα ινδικά έπη της Μαχαμπαράτα και της Ραμαγιάνα, οι Πουράνα, καθώς και ορισμένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά αριστουργήματα της ανθρωπότητας.

Γιατί να μάθω σανσκριτικά;

  • Εμβαθύνετε τη γνώση σας στη γλωσσολογία, τα ινδικά θρησκεύματα, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό.
  • Εκλεπτύνετε και διευρύνετε τους ορίζοντές σας μελετώντας τις Ουπανισάδ, τη Μπαγκαβάτ Γκίτα, τη Γιόγκα Σούτρα και άλλα φιλοσοφικά κείμενα του ινδουισμού και του βουδισμού.
  • Διαλογιστείτε πάνω στο βαθύτερο νόημα των ιερών κειμένων προσπαθώντας να αποδώσετε τη σωστή ερμηνεία.
  • Απαλλαγείτε από τις εντάσεις του νου με την αρμονική ψαλμωδία των μάντρα (σανσκριτικών ύμνων).
  • Δυναμώστε τη μνήμη, καλλιεργήστε τη λογική, και βελτιώστε την ακρίβεια της έκφρασής σας.
  • Κατανοήστε την ετυμολογία των λέξεων στα χίντι, μπεγκάλι και άλλες ινδικές γλώσσες που προέρχονται από τη σανσκριτική.

संस्कृत saṁskṛta Σανσκριτικά – Μια ολοκληρωμένη μέθοδος για την εκμάθηση της σανσκριτικής γλώσσας

Μαθήματα Σανσκριτικών στο Κέντρο Ινδικών & Ελληνο-Ινδικών Σπουδών

Λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα σύμφωνα με το σανσκριτικό εκπαιδευτικό σύστημα:

Prathamā (प्रथमा) – Εισαγωγή στη σανσκριτική γλώσσα
Α’ Έτος – Επίπεδο  αρχαρίων
Εβδομαδιαία μαθήματα. Η διδασκαλία βασίζεται στο βιβλίο του Δημήτρη Βασιλειάδη “संस्कृत saṁskṛta Σανσκριτικά” (έκδ. 2024) και περιλαμβάνει την εκμάθηση της ντεβανάγκαρι γραφής, βασικό λεξιλόγιο, γραμματική, συντακτικό, και μελέτη απλών σανσκριτικών ύμνων (μάντρας).

Madhyamā (मध्यमा) – Κατεύθυνση Γραμματικής και Λογοτεχνίας
Εβδομαδιαία μαθήματα. Εκμάθηση της σανσκριτικής γλώσσας μέσα από τη μετάφραση μικρών ιστοριών από την Παντσατάντρα, μάντρα, εήσεων και αποσπασμάτων από σανσκριτικπύς ύμνους και κείμενα. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν ετυμολογία και κατά λέξη μετάφραση με ερμηνεία των γραμματικών και συντακτικών φαινομένων που συναντούνται. Η εγγραφή στην τάξη προαπαιτεί την ολοκλήρωση του Prathamā επιπέδου σπουδών ή επαρκή γνώση της σανσκριτικής γλώσσας.

Śāstrī (शास्त्री) – Κατεύθυνση Φιλοσοφίας
Εβδομαδιαία μαθήματα. Λέξη προς λέξη ετυμολογική και γραμματική ανάλυση επιλεγμένων σανσκριτικών φιλοσοφικών κειμένων, όπως οι Ουπανισάδ, η Μπαγκαβάτ Γκίτα, η Γιόγκα Σούτρα, η Σίβα Σούτρα κ.ά. με απώτερο στόχο ο μελετητής να μπορεί να διαβάζει τα σημαντικότερα κείμενα της πνευματικής παράδοσης της Ινδίας στην πρωτότυπη γλώσσα τους. Η εγγραφή στην τάξη προαπαιτεί την ολοκλήρωση του Prathamā επιπέδου σπουδών ή επαρκή γνώση της σανσκριτικής γλώσσας.

Ācārya (आचार्य)– Διδασκαλία και έρευνα
Ολοκλήρωση ερευνητικών προγραμμάτων. Μετάφραση και δημοσίευση σανσκριτικών κειμένων. Προετοιμασία οπτικοακουστικού υλικού διδασκαλίας. Επιμέλεια, μετάφραση και επαναδημοσίευση των βιβλίων των παλαιότερων Ελλήνων σανσκριτολόγων. Εκπαίδευση δασκάλων.

Πρόγραμμα Μαθημάτων

Τα μαθήματα για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 θα γίνονται με διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ.
Όλα τα μαθήματα μαγνητοσκοπούνται και διατίθενται στους μαθητές για επανάληψη.
Οι ώρες των μαθημάτων θα καθοριστούν σύμφωνα με την ευχέρεια των μαθητών και του καθηγητή. Γράψτε μας τις ώρες που προτιμάτε ή επικοινωνήστε με τον καθ. Δημήτρη Βασιλειάδη στο μέιλ indogreekstudies@gmail.com η στα τηλέφωνα  6977874652 και 211-4081463.

Πρόγραμμα μαθημάτων 2023-24 (Έναρξη Οκτώβριος 2023)
Prathamā A (αρχαρίων) : Τρίτη 14.00-16.00.
Madhyamā (γραμματική, διδακτικές ιστορίες και μάντρας): Τρίτη απόγευμα 18:00-20:00
Śāstrī  (μελέτη σανσκριτικών κειμένων): Δευτέρα πρωί 11:00-13:00

ΔΙΔΑΚΤΡΑ & ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Παρακολουθήστε την ιστοσελίδα των Φίλων της Σανσκριτικής Γλώσσας στο Facebook