ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Μαθήματα ινδικής φιλοσοφίας: 3ος Κύκλος «Οι Ανορθόδοξοι – Υλισμός, Τζαϊνισμός και Βουδισμός»

सम्यग्दर्शनज्ञानचारित्राणि मोक्षमार्गः
Σωστό όραμα, σωστή γνώση και σωστή πράξη είναι ο δρόμος της απελευθέρωσης.

Tattvārtha Sūtra Ι.1.

Το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών διοργανώνει ένα νέο κύκλο διαδικτυακών μαθημάτων Ινδικής Φιλοσοφίας υπό την καθοδήγηση του Ινδολόγου καθηγητή Δημήτρη Βασιλειάδη με θέμα, «Οι Ανορθόδοξοι – Βουδισμός, Τζαϊνισμός, Υλισμός». Πρόκειται για τον 3ο κύκλο της σειράς «Εισαγωγή στην Ινδική Φιλοσοφία». Σπουδαστές που δεν έχουν παρακολουθήσει τους προηγούμενους κύκλους μπορούν επίσης να εγγραφούν.

Διάρκεια: Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τετάρτη σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου οπότε θα σταματήσουν για τις θερινές διακοπές και θα ξαναξεκινήσουν την πρώτη Τετάρτη του Οκτωβρίου. Συνολική διάρκεια κύκλου 3-4 μήνες.

Πρωινό τμήμα: Κάθε Τετάρτη από τις 12:00 έως τις 2:00 μ.μ. Έναρξη: 12 Μαΐου 2021. 

Βραδινό τμήμα: Κάθε Τετάρτη από τις 20:00 έως τις 22:00 μ.μ. Έναρξη: 12 Μαΐου 2021.

Ο σανσκριτικός όρος nāstika (ανορθόδοξοι) έχει χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον από τους δυτικούς φιλοσόφους για να κατηγοριοποιηθούν οι αρχαίες σραμανικές παραδόσεις της Ινδίας σε αντιπαράθεση με τις ορθόδοξες βραχμανικές (āstika). Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται  οι σχολές του βουδισμού, τζαϊνισμού και του υλισμού με την πληθώρα των διαιρέσεων και των σχημάτων τους. Κοινά τους χαρακτηριστικά είναι, η τριπλή απόρριψη της πίστης στην αποκαλυπτική φύση των βεδών, στον Θεό, και στην κοσμική ψυχή (brahman ή ātman).

Μελέτη Φιλοσοφικών Κειμένων

Το Tattvārthasūtra, (Στίχοι για το νόημα της πραγματικότητας) είναι ένα αρχαίο τζαϊνιστικό κείμενο  που γράφτηκε από τον Acharya Umaswami στα σανσκριτικά, κάπου μεταξύ του 2ου και του 5ου αιώνα μ.Χ. Θεωρείται ως ένα από τα πρώτα, πιο αυθεντικά και ολοκληρωμένα φιλοσοφικά κείμενα του τζαϊνισμού.

Το Dhammapada (Μονοπάτι της Αλήθειας) είναι μια συλλογή αποφθεγμάτων του Βούδα που διασώθηκαν στο Khuddaka Nikaya, ένα τμήμα του Κανόνα Πάλιi. Αποτελεί ένα από τα πιο ιερά βιβλία του βουδισμού Theravada και μια πλούσια πηγή των ηθικών διδασκαλιών κατά την εποχή του Βούδα.

Το Mūlamadhyamakakārikā (Στίχοι για τις Ρίζες του Μεσαίου Δρόμου), είναι το θεμελιώδες κείμενο της σχολής Madhyamaka της βουδιστικής φιλοσοφίας Mahāyāna. Συντάχθηκε στα σανσκριτικά από τον Ινδό φιλόσοφο Nāgārjuna (περίπου το 150 μ.Χ.), ο οποίος δίδαξε την καινότητα όλων των φαινομένων. Το βιβλίο θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα στην ιστορία της βουδιστικής φιλοσοφίας, ειδικά στον βουδισμό του Θιβέτ και της Ανατολικής Ασίας.

Διαβάστε περισσότερα για τα μαθήματα Ινδικής Φιλοσοφίας στην ιστοσελίδα μας ΕΔΩ